Гърция отива на предсрочни избори. Те ще се проведат на 25

...
Гърция отива на предсрочни избори. Те ще се проведат на 25
Коментари Харесай

Предсрочни избори в Гърция въпреки победата на Мицотакис

Гърция отива на предварителни избори. Те ще се проведат на 25 юни или 2 юли, оповестява " Катимерини ".  Това стана ясно след проведените в неделя парламентарни избори, при които нито една партия не взе болшинство.  Консервативната партия " Нова народна власт " на премиера Кириакос Мицотакис завоюва безапелационна победа, само че без задоволително парламентарни места, с цел да сформира държавно управление.
Прочетете още
Премиерът уточни, че ще търси втори избори с вярата да консолидира успеха си, без да има потребност от съдружен сътрудник.

" От на следващия ден ще последвам всички конституционни процедури, само че подкрепям твърдото си мнение, че математиката на пропорционалното представителство е сходна на партийна търговия и води до задънена улица, сподели Мицотакис. Без подозрение политическото земетресение, което се случи през днешния ден, ни приканва всички да ускорим процеса за дефинитивно държавно решение, с цел да може страната ни да има опитна ръка отпред допустимо най-скоро. "
Според сегашните правила, за болшинство са нужни 300 места в Народното събрание. 
Новото гласоподаване, ще се организира с нов изборен закон, който дава бонус места на спечелилата партия, което я прави по-лесно да сформира държавно управление сама.

40, 80% спечели  партията " Нова народна власт ", следвана от " Сириза " на някогашния премиер Алексис Ципрас с 20, 6%. .Ципрас към този момент изрази отчаяние от резултата. 

Разпределението в Народното събрание ще е следното: 146 места за " Нова народна власт " ; 71 места за СИРИЗА и 41 места за ПАСОК.

Изборите в неделя бяха първите в Гърция, откогато стопанската система ѝ престана да бъде под строгия контрол от интернационалните кредитори, които предоставиха избавителни средства по време на съвсем десетилетната финансова рецесия в страната.

48-годишният Ципрас беше министър-председател през едни от най-бурните години на рецесията и се бори да си възвърне необятната поддръжка, на която се радваше, когато беше затрит на власт през 2015 година с обещанието да анулира ограниченията за икономии, наложени от избавителната стратегия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР